Ιμαλάια: Το καταραμένο βουνό για τους Έλληνες ορειβάτες

Το 2022 ο έμπειρος ορειβάτης Αντώνης Συκάρης, κατεβαίνοντας την κορυφή Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια, στα 8.167 μέτρα έχασε τη ζωή του. Αν και έφθασε στην κορυφή, βάση κανονισμού για να καταχωρηθεί στο βιβλίο έπρεπε να επιστρέψει στο camp3. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Πρίν από λίγα χρόνια άλλοι δύο Έλληνες ορειβάτες, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Μπάμπης Τσούπρας έχασαν τη ζωή τους στα Ιμαλάια. Συνολικά  είχαν γίνει 6 ανεπιτυχείς προσπάθειες.

Φέτος ο Θωμάς Νταβαρίνος που κατάγεται από τα Τοπολιανά -στα Άγραφα- της Ευρυτανίας αδελφικός φίλος του ορειβάτη Αντώνη Συκάρη, αποφάσισε να ανέβει στην κορυφή του Νταουλαγκίρι για να τιμήσει τον αδικοχαμένο φίλο του. 

Στις 2 Απριλίου ξεκίνησε τη μεγάλη αποστολή για το Νεπάλ. Με μικρή  βοήθεια από φίλους, αλλά με περίσσιο θάρρος και πείσμα κατάφερε στις 17 Μαΐου να φτάσει στην κορυφή και να μπορέσει για λίγα λεπτά να απολαύσει τη θέα, όσο αυτό ήταν δυνατό μετά από μεγάλη προσπάθεια και έλλειψη οξυγόνου.

Στη χιονοθύελλα οι σκηνές θάβονται

Είναι ο πρώτος Έλληνας αναβάτης που «έσπασε» την κατάρα των Ιμαλαίων. Οι άλλοι τρείς που το επιχείρησαν σε έξι διαφορετικές προσπάθειες, δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Για να φθάσει στην κορυφή των Ιμαλαίων χρειάσθηκε μεγάλη υπομονή αφού οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Άλλοτε με ισχυρούς ανέμους, άλλοτε με δυνατές μπόρες η και χιονοπτώσεις.

Οι θερμοκρασίες έπεφταν αρκετά κάτω από το μηδέν. Ωστόσο ο Θωμάς Νταβαρίνος, ήταν προετοιμασμένος. Το βράδυ έμενε σε σκηνές στα λεγόμενα camp που είχε μαζί του και την ημέρα σκαρφάλωνε σιγά και μεθοδικά.

 Αυτό το ελικόπτερο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους. Πιλότος ήταν μια γυναίκα που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα σε ορειβάτες. Ευτυχώς η πιλότος σώθηκε

Πολλές φορές περίμενε αρκετές ημέρες στο ίδιο σημείο μέχρι να βρεθεί «πέρασμα» όπως λένε οι ορειβάτες-αναβάτες για να συνεχίσει την αναρρίχηση. Στα 4.750 μέτρα βρίσκεται το πρωτο base camp, στα 5.850 βρίσκεται το camp1, στα 6.400 το camp 2 και στα 7.400 το camp3. Αυτό είναι και το τελευταίο camp πριν γίνει η τελική προσπάθεια. Όσοι φθάνουν εκεί περιμένουν το λεγόμενο “παράθυρο καιρού” για να ξεκινήσουν προς την κορυφή Νταουλαγκίρι. 

O Θωμάς Νταβαρίνος μαζί με εναν Πακιστανό ορειβάτη που έφθασαν μαζι στην κορυφή Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια, στα 8.167 μέτρα

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα εκτός από τις κακές καιρικές συνθήκες ήταν η έλλειψη οξυγόνου. Η προσαρμογή σε αυτά τα υψόμετρα είναι δύσκολη. Όμως ο στόχος του ήταν ένας και μοναδικός. Να φθάσει στην κορυφή του Νταουλαγκίρι σε ύψος 8.167 μέτρων και να τιμήσει τον αδελφικό του φίλο.

Ο Θωμάς Νταβαρίνος που μένει μόνιμα στα Τοπολιανά κατασκευάζει αναρριχητικά πεδία στις περιοχές Μπουζουνίκου στη Βαλαώρα και Εύρυτου στα Τοπόλιανα στο φαράγγι του Γρανιτσιώτη ποταμου, παραπόταμου του Αχελώου. Έχει κατασκευάσει περισσότερα από διακόσια αναρριχητικά πεδία, με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων καθώς και τη στήριξη του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη. Επίσης έχει φτιάξει πολλά πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια όπου μπορεί κανείς να περπατήσει με ασφάλεια και να έρθει σε επαφή με τη φύση.

Όσοι επισκεφθείτε το φαράγγι του  ποταμού Γρανιτσιώτη μπορείτε να δείτε την καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει. Είναι ιδρυτής του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων με πολλές δράσεις,.αναρριχήσεις και πεζοπορίες

Όταν ο Θωμάς Νταβαρίνος τελικά τα κατάφερε και επέστρεψε στην Ελλάδα ,δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων  αλλά και του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη.

Το σημαντικότερο όμως για τον Θωμά Νταβαρίνο ήταν ότι έδωσε έστω και με αυτόν τον τρόπο, χαρά στη σύζυγο του Αντώνη Συκάρη, Καλλιόπη Κόνη γιατι κατάφερε να φθάσει στον κορυφή και να επισστρέψει σώος.

Σχετικά